Yamada hoca sayesinde Kendo sporunun ince noktalarını öğrendik. Kendisi İaido (3.Dan), Kendoda ise 5.dan seviyesinde olup bu seviyeleri tam 40 sene almıi kıymetli bir ustadır.
Bilgi birikimini bizlerle özverili bir şekilde paylaşan Yamada hocadan ayrıca maç kurallarını öğrendik.
Peki çok sık duyduğumuz Kendo, kenjutsu, iaido ve bunlar arasında ayrılan noktalar nelerdir.
Kılıçla ilgili yapılan spor ve disiplin sanatları birçok dala ayrılmaktadır.
Kenjutsu ; klasik, en doğru şekilde nesilden nesile aktarılan Japon kılıç sanatının şifreleridir diyebiliriz. Her bir teknik savaş alanlarında bedel ödenerek ortaya çıkmıştır. Abartılı hiç bir hareketin olmadığı , dostdoğru yüzyıllar öncesinden bizlere ( usta çırak kanalıyla) aktarılmış disiplin sanatıdır. Her bir Ryu-ha nın kenjutsu terminolojisi birbirinden farklıdır.
Kendo ; tarihi en az kenjutsu kadar eski olan , barış zamanı japon budo ruhunu yaşatmak amaçlı 7den 70e insanların vücut sağlığını korumak amaçlı yapılan spordur.Özel koruma malzemeleri ile yapılan do (göğüs koruyucu), Men ( kafa koruyucu)TARE ( etek kısmı) ve kote ( eldiven) ile yapılmaktadır. Kendo ile kenjutsu arasındaki en büyük fark ise biri spor, diğeri diisplin sanatıdır. Teknik yapısı ise kendoda tek bir kişi baz alınarak teknikler oluşurken, kenjutsuda savaş alanı gerçeği ile ve birden çok saldırgan kavrtamı göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Kendo'da bir yarışma alanı vardır. Kenjutsuda ise böyle bir gerçek yoktur. Yani kumlu yada buzlu bir zemin, toprak yada çamurlu bir alanda olabilir.. Kendoda maç zamanı / süresi vardır. Kenjutsuda ise zaman kavramı yoktur. Kendo da hakem bulunurken, kenjutsuda böyle bir kavram yoktur.
İaido / İai-jutsu Günümüzde yapılan modern iaido 2.dünya savaşından sonra yok olmaya başlamış geleneksek kılıç sanatlarının tekrar canlanması için hazırlanmış ( birçok koryudan alınan 12 kata üzerine kurulmuştur. İai-jutsu denildiğinde ise aklımıza geleneksel Koryu okullarına ait çeşitli kata ve çalışma sistemi gelmelidir.
Chambara ; Çok daha yeni Japonya merkezli , çocuklar için yapılan bir kılıç sporudur. Serilik, tratejik düşünme, esneklik ve kondisyon geliştirici özelliği ile son yıllarda dünyada hızlı bir ilerleme göstermiştir. Şimdilik bu sanat sadece tüm Türkiyede 2 dojo tarafından yapılmaktadır.