Yüzyıllar boyu bozulmadan günümüze kadar gelen bir çok teknik( Ju-jutsu, ken-jutsu vb….) bu klasik okullarda korunmuş, hayat bulmuştur. Bir Ryu’ya üye olmak, öğrenci olmak için iyi bir yerden referansınızın olması yada kendi rüştünüzü bu okulun hocalarına karşı kanıtlamak zorundaydınız. Yani bu okullara girmek her babayiğidin harcı değildi. Aynı zamanda bu okullardan “Ehliyet” ( Menko-kaiden) almak ise Japon toplumunda ayrı bir itibar konusuydu. Özellikle bu sayımızda Japonya’nın ileri gelen , otorite olarak kabul edilen, belli okullarını sizlere tanıtmaya çalışacağız. Ama öncesinde kısaca Ryu kelime olarak ne anlama gelmektedir, biraz onu anlatmaya çalışalım.
Ryū, kelime anlamı olarak “nehrin ana kolu” veya “temel- tarz-stil-okul” anlamına gelmektedir. Ryūha ise “temel düşünce okulu”nu ifade etmektedir. Aslında Japonca’da her iki kelime eş anlamlı olmasına karşın “ha” eki, daha küçük bir bölümü betimlemede kullanılmaktadır.
Günümüzde “Klasik Japon Disiplin sanatları”yla özdeşleştirilse de sadece bu alanı ifade etmemektedir. İkebana ( çiçek düzenleme sanatında ) yer alan Nihon-koryū ve Sogetsu-ryū farklı alanlardaki okullara örnek gösterile bilinir. Yine Japon hat sanatı “Shodo” ya ait Kantei-ryū okulu başka bir örnek olarak verebiliriz.
Klasik Japon Disiplin sanatları birçok Ryūha’dan oluşmaktadır. Genellikle her farklı stilin kendi müfredatı, kendi sıralama ve lisans sistemi bulunmaktadır. Bunlar o okulun kendi stili olduğu gibi, farklı kaynaklardan beslenerek yeniden oluşturulmuş bir stilde olabilir.
Bir okulun veya stilin isminin belli bir anlamı olabileceği gibi, sadece meydana geldiği yerin adını da alabilir. Örneğin Toyama-ryū, adını Japonya’daki Toyama Askeri Akademisinden almıştır. Diğer yandan Gōjū-ryū ise “Sert-Yumuşak” stil anlamına gelmektedir. Okulun içeriğindeki tekniklerin yapısından dolayı bu ismi almıştır.
Klasik eski bir okulun, ileri seviyedeki bir öğrencisi, kendi deneyim ve yorumlarına dayanarak, zamanla ana koldan ayrılıp kendi okullarını -stillerini kurabilmektedirler. Bazen bu dallanma, tecrübeli -kıdemli öğrenciler arasında fikir ayrılıklarına sebep olmaktadır. Lakin bu durum kaynak okul tarafından her zaman desteklenmektedir.
Japonya’da yüzlerce yıldır varolan birçok Ryūha’nın yanısıra, modern zamanlarda türetilen salt pazarlama şirketi gibi kurulmuş bazı okullarda bulunmaktadır. Özellikle bunlar tam batılı medeniyetlerin istediği gibi belge satan kurum-kuruluşlardır. Bunlar ise klasik eski Ryuha’lara göre Japonya’da daha az itibar görmektedir.
14.yüzyıl (1301-1400) Chujo-Ryu, Hozan Ryu, Kukishin ryu, Nen Ryu
15.yüzyıl (1401-1500) Kage-Ryu, Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu
16.yüzyıl (1501-1600) Araki-Ryu, Itto-Ryu, Jigen-Ryu, Kasima Shinto Ryu, Kyushin ryu, Shinkage Ryu, Takenouchi-Ryu, Yagyu Shinkage ryu, Tatsumi Ryu, Muso Shinden Ryu, Maniwa Nen ryu, Yoshioka Ryu
17.yüzyıl (1601-1700) Abe Ryu, Hoki Ryu, Hoten Ryu, Ikkaku Ryu, Isshin Ryu, Ittatsu Ryu, Kito Ryu, Mugai Ryu, Sekiguchi ryu • Shindo Munen ryu • Shinto Muso-ryu • Sōsuishi ryu • Suiō ryu • Takagi Yōshin ryu • Tamiya ryu • Yagyu Shingan ryu • Yōshin ryu
18.yüzyıl (1701-1800) Tennen Rishin ryu
19.yüzyıl (1801-1876) Shindo Yōshin ryu • Tenjin Shin'yō ryu