Bursa'da İai-do Semineri

Bursa'da İai-do Semineri

Bursa'da İai-do Semineri

  • 18 / 03 / 2007

Roads are for walking / Roads never end, but only bend.  

Yumruk ve tekmenin daha ön planda olduğu Karate ise daha ayrı bir bilimdir. Nitekim Japonlar bu tarz sanatların arkalarına koydukları "Do" kaligrafisi de, bunu ifade etmektedir. Uzun bir yoldur Bu-do'yu öğrenmek. Sabır ve bağlılık gerektirir. Belki de öğrenilmesi en zor şey de budur..
 

İai-do Semineri
 
Geniş bir yelpaze olan Bu-do’nun kılıç konusunda ihtisas sahibi olan Kendo ve İai-do Sanatlarını bu ay tanıdık. Aynı zamanda bizleri kırmayarak derneğimizi ziyarete gelen iki dostu ağırladık.
Yıllar evvel ,ilki Suavi Kendiroğlu ( 3.Dan) tarafından gerçekleştilen “İai-Do Semineri” bu sene Mine Erşen tarafından yapıldı.
Japonya’ya eğitim amacıyla giden Mine hanım, Kendo’yu izler ve bu benim yapacağım sanat der ve başlar..İşte Kendo ve iaido’da ki serüveni böyle başlamış. Samimi ve Budo kurallarına bir o kadar sahip değerli bir şahsiyet Mine hanım..
            Özellikle İai-do ve Ken-do arasındaki farkın anlaşılması açısından önemli olan bu semineri gelecek yıllarda da devam ettirmeyi planlamaktayız.
Bursada İai-do Semineri

Yollar Yürümek içindir?.
 
Geçenlerde İstanbul'un sokaklarında adres ararken, yolda yürüyen bir vatandaşa adres sordum. Tabi beni doğru yöne değil de, aksi bir yöne sevk etti. Ve normalde gidilmesi gereken 15 dk'lık  yola tam bir buçuk saatte gittim. Oysa bana sadece  "Bahsettiğiniz adresi bilmiyorum" dese, hem benim zamanımı çalmayacak, hem de kendisi bir şey kaybetmeyecek. Oysa bizler modern dünyanın insanları olarak pek "Bilmiyorum" kelimesini kullanmıyoruz. Ya da kullanırsak; "Acaba nasıl karşılanır , ufalır mıyım?" ya da "Yıllardır bir yerlere geldik, şimdi bilmiyorum dersem acaba beni cahil mi zannederler " gibi değişik tasalar taşırız.
Aslında en büyük erdemin "Bilmiyorum. Lütfen bana bildiğiniz şeyleri öğretebilir misiniz?"  demede yattığını bilmeliyiz.
Bu-do her biri birbirinden değerli sanatlardan oluşmaktadır. Yakın savunmanın en etkili tekniklerini içeren Judo, başlı başına bir bilim olarak algılanmalıdır. Yumruk ve tekmenin daha ön planda olduğu Karate ise daha ayrı bir bilimdir. Nitekim Japonlar bu tarz sanatların arkalarına koydukları "Do" kaligrafisi de, bunu ifade etmektedir. Uzun bir yoldur Bu-do'yu öğrenmek. Sabır ve bağlılık gerektirir. Belki de öğrenilmesi en zor şey de budur.
Nitekim geniş bir yelpaze olan Bu-do'da Kılıç uzmanlığı konusunda ise Kendo ve İaido sanatları karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'deki tarihi çok yeni olsa da, bu konuda hayli ilerlemiş olan İstanbul'daki kulüpler, Dünya'da Türkiye'nin hak ettiği yeri alması için özverili güzel bir mücadele vermektedirler.
Yıllar evvel Bursa'da Suavi Kendiroğlu tarafından ilkini yaptığımız İai-do seminerinin devamı olarak, Bursa'ya Uluyama Türk Japon Kültür Derneğinin davetlisi olarak gelen değerli Mine Erşen ve değerli arkadaşı bizlerle yılların birikimini paylaştılar.
Ne mutlu, hala öğrenecek şeylerimizin olması.. Ne mutlu ki hala bilmediğimiz şeylerin olması.. Nitekim yollar yürümek içindir. Eğer yolun sonuna geldiğimizi düşünüyorsak, bir yola ihtiyacınız yok demektir.
Saygılarımla
21.6.2007
 
  
Hakan KAPLAN
Uluyama
Türk Japon Kültür Derneği
Başkanı


 

While recently I was searching for an address in Istanbul, I asked the address to a person walking on the street. As natural, he directed met on a wrong way, just in the opposite direction I need to go. And I arrived the required address 1.5 hours later instead of 15 minutes. Yet, if he would say “I don’t know the mentioned address”, he could help me to save time. Also, he won’t lose anything. However, as modern world’s people, we generally don’t use the word: “I don’t know”. Modern people have worries such as “If I use the word – I don’t know -, would I then be crumbled?” or “I gained a position as a result of my struggle through the life, if I say – I don’t know –, wouldn’t they regard me as an ignorant?”.

We should really know that the biggest virtue lies on saying “I don’t know, please teach me the things you know”.

Bu-do consists of many branches that each of them is more valuable than the others. Judo, which contains most effective techniques of close defense, must be regarded as a science. Karate, where fist and kick are more important, is just another science. Just as Japanese people denote this fact by appending –do–calligraphy at the end of the names of those kinds of arts. It’s a long way to learn budo. It requires patience and loyalty. Maybe, these are the most difficult things to learn.

Kendo and iaido arts appear when we consider sword mastery in Bu-do, which has a wide range of arts. Although its history in Turkey does not go so past; clubs in Istanbul, which are really improved, are struggling to raise Turkey its deserved place in the world in a self-sacrificing way.  

As a continuation to our first iaido seminar in Bursa made by Suavi Kendiroglu years before, Mine Ersen and her esteemed friend shared their accumulated knowledge of years of experience with us; again in Bursa, as guests of Uluyama Turkish Japanese Culture Association.

What a great happiness that we have still something to learn. What a great happiness that still there exists things we need to learn. Just as roads are for walking. If we think that we have reached the end of the way, then we don’t need a way to continue/improve anymore.