Saito Satoshi ( Japon Kobudo Federasyon başkanı) nı evinde ziyaret ettik

Saito Satoshi ( Japon Kobudo Federasyon başkanı) nı evinde ziyaret ettik

Saito Satoshi ( Japon Kobudo Federasyon başkanı) nı evinde ziyaret ettik

  • 28 / HAZİRAN / 2019

(BUSHİDO Dergisinin 3.Sayısından alınmıştır)

            Dergimizin bu sayısında;  Kobudo Federasyon başkanı Saito Satoshi ile yapılan röportajı bulacaksınız.. Japonya da herkes tarafından çok sevilen ve saygı duyulan münhasır bir şahsiyet.. İlerleyen yaşına rağmen zihin ve beden kabiliyeti ile bizleri hayretlere düşüyor.

            Tokyo da ikamet eden Saito Sensei’nin uzmanlık alanı Shuriken.. Shuriken nedir dersek ? Ninja filmlerinde bolca gördüğümüz yıldızın, samuraylar tarafından kullanılan şekli de diyebiliriz.  Yaşayan bir tarih Saito Sensei… 2.Dünya savaşında Hava kuvvetlerinde üst rütbeli kamikaze subayı olarak görev almış ve birçok anısı olan değerli bir insan…

            Evine gittiğimizde bizleri sıcak ve içten bir gülümseme ile kapıda karşılıyor Saito sensei.. Tipik bir Japon evi olarak küçük ve eşya dolu..Evde hareket etmek güç… Kendisiyle sohbetimiz esnasında her kutu, her yerden bir tarih fışkırıyor. Sizleri bu keyifli, bir o kadar ders verici sohbetle yalnız bırakıyoruz.  

 

“ASLINDA SAVAŞLARDA KILIÇTAN ÇOK OK KULLANILMIŞTIR..”

 

BUSHİDO                 :           Silah samuray için neyi ifade ediyordu?

SAİTO SENSEİ        :           Bushi ve samuray aynı anlama gelir. Edo döneminden önce samuray adlı özel bir sınıf yoktu. Edo döneminden sonra sosyal statüler ortaya çıkmıştır. En üstte toplumsal düzeni sağlayan samuraylar, onların altında köylüler, zanaatkarlar ve en altta tüccarlar yer alırdı. Toyotomi Hideyoshi bunların içinde istisnadır. O köylüydü fakat savaşlar da elde ettiği başarılar sonucunda shogunluğa kadar yükselmiş önemli bir askerdir.

Edo döneminden önce kılıç çok önemliydi. Fakat Edo döneminden sonra bu önemini yitirmiştir. Daha çok simgesel olarak kılıç taşımışlardır. Aynı zamanda sosyal statünün simgesiydi. Katana’dan daha küçük boyutta “wakizashi” de belde taşınmıştır. Wakizashi’nin de 3 değişik boyutu vardı. Halktan insanların kılıç taşımaları yasaktı. Bele takılan obi ( kemer) beli üç kere sarmalı ve en iç bölüme önce wakizashi , ortaya ise kılıç takılırdı.

 16yy. dan 18 yy. arasında meydana gelmiş savaşlarda istatistiksel olarak bir takım resmi araştırmalarım oldu. Aslında savaşlarda kılıçtan çok ok kullanılmış. Oktan sonra da en popüler silah olarak savaş meydanlarında “Yari”yi ( mızrağı) görüyoruz. Hatta savaşlarda silah olarak taş dahi kullanılmış.. Ve son sıralamada kılıç yer alıyor. Yani bunlardan da anlayacağınız gibi aslında kılıç savaş alanlarına çok da hakim olan bir silah değil…. Günümüzde de naginataya göre kılıcın neden bu kadar popüler bir silah olduğunu anlamıyorum..

            Yine bu araştırmalarda şunları gördüm ; kale içinde hizmetli konumundaki bayanların kale savunmasında yararlı olabilmek için naginata kullandıklarını görüyoruz. Tabi günlük yaşamda sokakta bununla dolaşılması yasak…

            Edo döneminden sonra Avrupa’dan gelen yeni silahlarla beraber geleneksel silahların ( Kılıç-mızrak vb..) devri biter…

            SÖZÜN BİTTİĞİ AN

Seppuku …..

Edo döneminde samuraylar bağlı bulundukları lordlar için çalışırdı. Onur bir samuray için her şey demekti.. Bir hata durumunda, onurunu kurtarmak için samuray seppuku ( Harakiri) yapardı. Buna günümüzün modern Japonya’sında da rastlamak mümkündür. Ben uzun yıllar Tokyo’da memur olarak çalıştım. Hâlan günümüz modern yaşantısına samuray duygusunun hakim olduğunu söyleyebilirim. Bu duygu ve düşünce ile işlerimizi yaparız.

Seppuku ; sözün bittiği andır. Sözle değil, yapacağın işle kendini ifade edersin. Ben Ko-budo yapanların bu ruhu taşıyıp, taşımadıklarına dikkat ederim.

Kısa biz söz ile ifade edilecek olunursa ;

 

“Bir erkeğin güzelliği, erkek gibi yapacağı davranışla belli olur”

 

Bu aslında anlattıklarımı özetliyor.

 

“Jin” “Gi” “Chi” “Shin” “Yuu”

 

“Jin” Zor durumdaki bir kişiye açık yüreklilikle, yardımcı olmak

“Gi” Toplumsal sorumluluk, büyüklere saygı göstermek

“Chi” Eğitim, her şeyi öğrenerek çalışmak lazım

“Shin” Söz verince, mutlaka onu yerine getirmek

Bir de ben şunu eklemek isterim.

“Yuu” Yani cesaret

 

Bu bir samurayın takip etmesi gereken ideal yoldur. Bir samuray böyle olmalıdır. Ko-budo çalışırken bütün bu anlattıklarımı unutmadan, böyle bir ruhla çalışmak gerekir.

Biz kobudo yapıyoruz. Neden ? Bunu kendimize sık sık sormalıyız. Bu bir erkeğin en onurlu- en güzel yaşamını ifade eder. Ben Ko-budo’yu böyle bir ruhla çalışıyorum. Bu düşünce Bushido’yu ifade eder.

Benim Ko-budo çalışanlara; sadece teknik değil, bunun ruhunu da iyi anlamalarını tavsiye ederim.

Judo, Ken-do, Aikido vb.. gibi modern sanatlarla, Ko-budo arasındaki en büyük fark budur. Modern sanatlarda yenmek-yenilmek gibi sportif kavramları ön plandadır. Oysa Ko-budo gerçeğin ta kendisidir.”

(Nitekim günümüzde maalesef gerçek budur.. Bir sporcu madalya getiriyorsa yeterli olmaktadır. Peki ya Budo kavramları ….Maalesef içi boşaltılmış, sadece madalya eksenli Uzakdoğu disiplin sanatlarının günümüzdeki gerçeği budur…)

Eski kaynakları incelediğimizde tekniklerin yanında, bu sanatların felsefesinden de bahsedildiğini görüyorum. Teknik ve düşünce iç içe olmalıdır.

Kendo’da Shinai ( Tahta-bambu kılıç) ile yarışma yapılır. Oysa gerçek kılıç- katana ile karşılaşma yapmak daha farklıdır. Kılıcı elinizde ölmek yada öldürmek için tutarsınız.  Bu tamamen farklı bir psikoloji olduğunu belirtmem gerekli. Ben savaşta yer aldım. Ölmek üzereydim. Ölüm duygusunu tattım.

( Yanındaki kılıcı kınından çıkarıp, kafamın üstünde tutarak..)

-Şu an ne hissediyorsun. Bu hissettiğin duygu çok farklı.. yarışma duygusu ve gerçek birbirinden uzak kavramlardır..…  

(Yanında duran ikinci kılıcı uzatarak ),

“ Şu an ikimizde de gerçek kılıç var, ne hissediyorsun”

Gördüğün gibi gerçek ile yarışma sırasındaki duygular birbirinden çok farklıdır..

 

SHİHO NAGE

Sana Aikido’da kullandığınız Shiho nage tekniğinden bahsetmek istiyorum.

( Junte) ( Gyaku hanmi-kata-te mochi) tutuşu yapmanı istiyorum. Eğer ben “shiho-nage” tekniğini yaptığım an sen dizlerinden yere doğru çökersen teknik gerçekleşmez.. Buda şunu gösteriyor ki, hiçbir sanatta %100 geçerli teknik yoktur. Bunu asla diyemeyiz. Bence Shiho nage tekniğinin birçok zayıf noktası bulunmakta…

 

AİKİDO ve UESHİBA SENSEİ

Ueshiba Morihei benden 20 yaş büyüktür. Ben 40-45 yaşlarındayken Shinjuku’daki dojosunu yeni açmış ve bu açılışa şahsen davet etmişti. Gösterilerini seyrettiğimde keyifli bir gösteri sunmuştu. O sadece öğrencilerine dokunuyor, öğrencilerde sağa sola uçuyordu.Hatta dokunmuyordu, sanırım öğrencileri de ona saygısından böyle kendilerini fırlatıyorlardı.

Yine Aikido camiasından Shioda Gozo’dayı da iyi tanır ve kendisine saygı duyarım. Bana ölümünden evvel (Shinji) hatıra olarak bir yazı bıraktı ama onu şimdi bulamıyorum.

 

( Sohbet okulun en ünlü silahı shurikene gelince ..) 

 

SHURİKEN- JUTSU 

Shuriken bir silahtır. Fakat savaşta yardımcı silah olarak kullanılmıştır. Geleneksel Disiplin sanatları içerisinde mutlaka en son teknik olarak Shuriken teknikleri öğretilirdi. Ken-jutsu, Ju-jutsu gibi sanatların öğretildiği eski Budo okullarının ( Ko-Budo) gizli teknikleri içerisinde yer almıştır. Yani tamamlayıcı eğitimdir.

Savaşırken ikisi de çok önemlidir. Karşılaşma başlamadan karşıdakine shuriken fırlatarak en az kılıç kadar zarar verebilirsiniz.

Eski zamanlarda ucuna zehir sürülerek kullanılmıştır. Karşıdakine çok ciddi zararlar verebilirsiniz. Hatta öldürebilirsiniz. Ninjalar zehir konusunda ihtisas sahibiydiler. Özellikle ninjalar bunu direk öldürmek için kullanmışlardır.

 Shuriken diğer silahlara nazaran daha hafiftir. Fakat bizim okulumuzun shurikenleri diğerlerine nazaran daha ağır ve uzundur.

RESİM

Shuriken tekniklerinde, benzeri batılı silahlara nazaran fark şudur. Bizim shurikenlerimiz belli bir eğimle hedefe doğru gider. Oysa batılı tarzda kendi etrafında dönerek hedefle buluşur.

 

GENÇ BUDO YAPANLARA TAVSİYEM ŞUDUR !

 

Yukarda söylediğim “Jin” “Gi” “Chi” “Shin” “Yuu” kavramlarını düşünerek Bu-do yapmalılar. 

Teknik ve ruh bir arada olmalıdır.

 

17.08.2010

Hakan KAPLAN

BUSHİDO

ÖNEMLİ UYARI:  Yayın hakları Bushido Dergisine aittir.Hiç bir şekilde izinsiz alıntı ve kopyalama yapılamaz.

 

Saito Sensei kimdir.?

            SAİTO Satoshi ( 88 yaşında)

Negishi- ryu Shuriken-jutsu ( Soke)

İai-jutsu Yamamoto-ryu İai-jutsu

Nihon Kobudo Federasyonu Onursal Üyesi

Kobudo Shinko-kai Başkanı

Japon İstatistik Kurumu Onursal Üyesi

1983    Devlet tarafından İstatistik alanında Özel Ödül

1992    Japon Hükümeti tarafından özel ödüle layık görülmüştür.  

 

Resim Galeri