DOJO KURALLARI

DOJO KURALLARI

DOJO KURALLARI

  • 19 / MART / 2019

      Dojo, Japoncada kelime anlamı olarak, yolun Yeri, yol mekanı olarak anlatılabilir. Japonca savaş sanatlarının orijinal ismi Bujutsu dur. Bu Askeri, jutsu İMKB sanat anlamına gelmektedir. Feodal dönemin sona ermesiyle sanatlar pratik uygulamalarının yanısıra felsefi öğelerin de çalışıldığı bir eyleme dönüşmüştür. Jutsu Zaman içerisinde mi yani yol kavramına doğru değişmiştir. Bu Yol ilim ve Aydınlanma yoludur. Dojo Samurai'lerin savaş sanatlarını çalıştıkları mekandır.
Dolayısıyla dojo öğrenmenin yeridir, özel bir çalışmanın yeridir. Dojo ya girildiğinde Kamiza diye adlandırılan, O Sensei nin resmi ile onu temsil eden hocanın ve bayrağın bulunduğu yere saygıyla eğilerek selam verilir. Çalışma bittiğinde yeniden selam verilir ve Dojo? dan çıkılır. Öğrenciler hocaya selam verdikten sonra mutlaka kendilerine vakit ve efor harcayan partnerlerini de selamlamak zorundadır. Muhtelif Dojolarda zaman zaman değişik stillerde olsa genel hatlarıyla dojo davranışlarını söyle özetleyebiliriz.
 
          Girerken ve çıkarken mutlaka selam verilir.
Sensei tarafından Mokuso Mokto komutu verildiğinde çalışmaya hazırlanılır. Bu komut zihninizi herşeyden temizlemeniz ve bir çeşit Meditasyon formata hazırlamanız içindir.
Çalışmaların başındaki ve sonundaki bu seromoniye katılmak önemlidir. Her öğrenci derse zamanında gelmekle yükümlüdür. Eğer geç kalmışsanız, hiçbir zaman hoca tekniği gösterirken veya başka bir şey izah ederken ve izin almadan (selam vermek) asla çalışma alanına ÇIKMAYINIZ.
Onegaishimasu bana eşlik edermisiniz ve Domo Arigato Gozaimashita? bana vücudunuzu emanet ettiğiniz için teşekkür ederim, derslerin başında, sonunda ve partnerinizle çalışmadan önce ve sonra soylenen sözlerdir.
Dojo’da hocaya Sensei diye hitap edilir.
Sensei bir tekniği gösterirken herkes Seiza pozisyonunda oturur.
Sensei tekniği gösterdikten sonra talebelr hemen kendilerine bir partner bulup hoca dur komutu verene kadar çalışırlar.
Siyah kulak sahipleri kuşağın üstüne eteği andıran bollukta bir pantolon giyerler. Bunun adı Hakama dır. Hakama bir rütbedir ve aynı zamanda derin bir Ruhani anlamı vardır. Hakama sadece siyah kuşak sahibi olunduktan sonra giyilir.
Hakama çalışmadan sonra katlanır. Hakama katlamak bir sanattır, aynı zamanda bir meditasyondur. 
 Giyim Tarzı ve Temizlik
 
Aikido'da giyilen kıyafete Aikidogi denir.  Gi Giysi anlamını taşır. Gi'ler onu antremanda tertemiz olmalıdır.
Temizlik sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda iyi bir disiplin eğitimidir. Kendinizi her zaman temiz ve hoş kokulu tutunuz.
Çalışma esnasında tüm takılar (Küpe, kolye, yüzük, saat vs) çıkarılmalıdır.
Bay ve bayan üyeler tırnakları kesilmiş bir biçimde idmana katılmalıdırlar. Özelikle el ve ayakların ***İdman öncesi temizliği çok önemlidir.
Üyelerin derse gelirlerken yanlarında terlik getirmeleri zorunludur. Terlikler mindere giriş esnasında uçları dışarıya Bakacak şekilde bırakılmalıdırlar.
Salon dışında veya Minderde üstünde Uwagi (üst elbise) olamadan dolaşmak kesinlikle yasaktır.
 Davranış ve Sorumluluklar
Her üye salon içi ve salon dışındaki davranışlarından sorumludur. Yüz kızartıcı veya bunun benzeri bir davranışta bulunan üyenin üyeliğine son verilecektir.
Bütün öğrenciler çalışmanın başlama saatinden evvel mindere çıkıp ısınmalıdırlar ve çalışmanın başlamasından 2-3 dakika önce yerlerine Oturup sessizce hocanın gelmesini beklemelidirler.
Minderde uygulanacak tek oturuş biçimi Seiza? Dır. Bağdaş kurmak yada başka şekilde oturmak yalnızca hocanın izniyle sakatlık durumunda uygulanabilir.
Hoca bir tekniği gösterirken Seiza da oturulur. Hocanın anlatımı bittikten arkası dönük bile olsa selam verilir ve çalışmaya dönülür.
Aikido da öğrenme konuşma ile değil, kendini eğitime verme ve çok çalışma ile olur. Çalışma esnasında konuşmamaya özen gösteriniz.
Eğer hocaya bir soru sormanız Gerekiyorsa, yanına gidip selam veriniz ve size konuşmanız için izin vermesini bekleyiniz. Sorunuzu nazikçe sorunuz. Cevabınızı aldıktan sonra tekrar selam verip ayrılınız.
Aikido bir vuruşta ölümü ve kalımı belirler. Bu yüzden öğrenciler eğitmenin gösterdiklerin dikkatlice izlemeli kimin en güçlü olduğunu görmek için yarışmamalıdırlar.
Çalışmalar her zaman hoş ve neşeli bir havada sürdürülmelidir. Eğitmen, Sanatın yalnızca küçük bir bölümünü gösterir. Onun türlü uygulamaları, her öğrenci tarafından kesintisiz çalışma ve Alıştırma yoluyla keşfedilmelidir.
Dojo içindeki ilişkiler Kuşak seviyesine yakışır şekilde olmalıdır.
Yeni gelenlere uyulması gerek kuralları öğretmek veya hatırlatmak üst kemerlerin sorumluluğundadır. Üst kemerlerde yeni gelenlere örnek olacak şekilde davranışlarını sergileyeceklerdir.
Derslerde öğrenilen Teknikler dışarıda göstermek veya kavga Maksatlı hiçbir şekilde kullanılmayacaktır. Unutulmamalıdır ki Aikido’nun temel amacı zihni ve bedeni eğitip samimi, dürüst insanlar yaratmaktır.
Teknikler kişiden kişiye aktarılırken, onları rastgele herkese göstermemek gerekmektedir. Aksi takdirde Teknikler, bu bilgilerin ehli olmayan kişilerce kötü niyetli amaçlara hizmet edebilir.

 aikidobursa

 Bursa aikido

 Aiki Bursa

 

Resim Galeri