Sabah Tai Chi Çalışması Bursa / Çekirge (2015)

Sabah Tai Chi Çalışması Bursa / Çekirge (2015)

Sabah Tai Chi Çalışması Bursa / Çekirge (2015)

  • 20 / 03 / 2015

Dağyenice Köyünde ve Kükürtüdeki gizli bahçede sabah Tai Chi yaptık.

Peki Tai Chi  Nedir?

Tai Chi ve Çigong , 4000 yıl öncesine dayanan Çin kökenli taoist öğretilerin içsel uygulama sanatı ve uzakdoğu felsefi savaş sanatı olup nefes, enerji, zihin koordinasyonunda egzersiz yöntemidir.

Felsefesi, Yin-Yang sembolü ile özetlenebilecek olan Taoist felsefeye dayanır. Tai chi sembolünde temsil edilen birlik bize tek ve evrensel kaynağı işaret eder ki bu Tao’dur  ve ifadesi ikili yin ve yangdır. Bir Çin atasözü şöyle der:” Bir yin, bir yang işte Tao budur”.

Temeli, evrensel yaşam enerjisi olan Chi enerjisidir. Tai Chi Çigong çalışmanın nihai amacı, hayatın içinde zıtlıklar olarak görünen karşıt prensipleri dengelemek ve doğadaki gibi uyum içinde akışa yönelmesini desteklemektir.

Tai Chi bu ilkeyi yaşama dönüştürür, onun pratiğini yapar. Temel şekilsel kuralı ve hareketlerinin temeli pratik olarak doğanın tam bir devrini sunmaktadır. Bir çekiş, bir itiş yani bir yin, bir yang. İşte bunların dengeli yapılması bize Evreni anlatır ; Evrenin, insanın ve yaşamın işleyiş yasasını. Bir gece, bir gündüz, bir yaz, bir kış gibi. Bunlar sürekli değişim halinde birbirine dönüşerek dengeyi oluştururlar.

Tai Chi Çigong, kadim Tao öğretilerinin ve Geleneksel Çin Tıbbının uygulamalı içsel canlanma sanatı, enerji-nefes-zihin kullanma becerilerinizi yetkinleştirir, süreklilikteki değişimin akışında dengelenme sağlar, akıcı, yumuşak, zarif, rahatlatıcı ve sağaltıcı devinimlerle bütünsel bir doğal sağlık yöntemi ve hareketli meditasyondur….Hem içinizdeki, hem de dışınızdaki farklı enerjilerin ustalığını öğreten bir ilim ve sanattır.

Tai Chi, Çin kökenli yoga ve Martial Arts (savaş sanatları) ile ilgili bir uygulamalar sistemidir.  Burada savaş dediğimiz şey; bir fayda, çıkar sağlamak için yapılan  güç mücadelesi, savaş değil, iç savaştır. Kendi içimizdeki uyumsuzlukları, bencillikleri, hataları, olumsuz enerjileri yenmeğe ve onu zıttı ile dengelemeye ve değiştirmeye çalışmaktır. Tarafları ayırt ederek, doğrunun, iyinin, adaletin tarafını tutarak.

Bir yaşama sanatı olmasının yanısıra insana kendisi ve doğa ile uyumlu olma yolunu öğretir.  Bir yandan da hareketli bir meditasyon tekniği ve bir bilgelik öğretisidir. Bu nedenle “harekete dönüştürülmüş bilgeliktir” de diyebiliriz. Eski gelenekler tarzında, bütünsel bir eğitim sistemidir, yani insanı fiziksel, psikolojik, zihinsel ve ruhsal olmak üzere tüm boyutları ile kapsar. Ve bu araçlarını doğru nefes ile kullanmayı öğreten, enerji akışındaki bütünselliği sağlamaya yardımcı olan enerji çalışmalarıdır.

İnsan vücudunda yanlış duruş, yanlış beslenme ve stresten kaynaklanan bazı blokajlar oluşur. Bu blokajlar, Chi yaşam enerjisinin vücut içerisindeki akışına engel olduğundan, uzun vadede sağlıkta bozulmalar meydana gelir. Tai Chi Çigong’un nihai amacı, blokajları çözmek, sağlıklı akışı sağlamaktır.

Vucüttaki enerjinin düzenli akmasını sağlamak ve bu yolla bağışıklık sistemini güçlendirmek başlıca amaçlarındandır. Kullanılan diyafram solunumu ve enerji merkezlerini açmaya yönelik senkronize hareketler doğal sağlığın anahtarları olmaktadır.

Özetle, psişe,beden ve zihindeki enerjiyi düzenleyerek, sağlıklı ve dengeli olmamıza yardım eder.

Çalışmalara düzenli devam edildiğinde fiziksel güç, denge ve esneklik artar, ruh halindeki oynamaları, neşesizliği, gerginliği giderdiği gibi, romatizma,hafif kireçlenme gibi burada sayamayacağımız kadar çok rahatsızlığı iyileştirmede önemli etkileri vardır. Tai Chi Çigong yapan kişi yorulmayacak aksine enerjisi yükselecektir.

Tai Chi Çigong’un sağlığa olan faydaları bilimsel olarak kanıtlanınca, batılı ülkelerde yaygın kabul gördü ve okulları açıldı. Uzak doğu’da olduğu gibi, batılı ülkelerin hastanelerinde de çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla Tai Chi Çigong uygulanmaktadır. Yaşlılar evlerinde denge geliştirme ve yaşlanmayı geciktirme amacıyla, çocuklar için denge, koordinasyon ve zihinsel gelişimi arttırma amacıyla uygulanmaktadır. Tai Chi Çigong ayrıca bazı sanat okullarında dans ve tiyatro eğitimine destek amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Tai Chi Çigong’un tüm dünyada büyük ilgi görmesinin nedenleri yaşa bağlı olmadan, her koşulda, herkes tarafında uygulanabilecek bir sistem olması, hiç bir zararı ve yan etkisi olmaması ve istenilen herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde yapılabilecek olmasıdır.

Birçok uzman tarafından 21.yy’ın doğal sağlık, tamamlayıcı tıp ve tedavi yöntemi olarak Tai Chi Çigong önerilmekte ve her geçen gün dünyada uygulamaları yaygınlaşmaktadır.

TAI CHI QIGONG YAPMANIN AMACI NEDİR?

  • Doğayla, çevreyle ve evrenle yeniden uyumu yakalamanın yolunu gösterir ve buna hizmet eder.
  • Bedeni, duyguları ve zihni birlikte ele alan mükemmel bir eğitim biçimi sunar.
  • Birlik, uyum ve denge ilkelerini geliştirmeyi amaçlar.
  • Tai Chi Çigong, yavaş, yumuşak ve zarif, akıcı hareketlerdir.
  • Tai Chi Çigong’da yapılan egzersizler vasıtasıyla zihinsel dinginliği yakalarsınız. Bu bağlamda hareketli bir meditasyondur.
  • Tai Chi Çigong, bedendeki enerji akışını düzenleyerek günümüz insanının stresten ve hareketsizlikten kaynaklanan çeşitli rahatsızlıklarına iyi gelen bir doğal sağlık sistemidir.